Sunday, 28 July 2019

Satujen saarelle

Jäätilanne ei lopulta vaikuttanut reitinvalintaamme lainkaan, vaan syynä oli Pekan ilmeisesti St. Pierren saarelta saama ilkeä flunssavirus. Kipparin kaaduttua sänkyyn vain muutama vuorokausi Newfoundlandista lähdön jälkeen, totesimme että rajansa kaikella - elämyksilläkin - ja otimme mahdollisimman suoran kurssin kohti Islantia. Tuuli oli asiasta kuitenkin eri mieltä ja yritti päätöksestämme huolimatta viedä meitä lähes väkisin Grönlantiin. 


Kalaonni kateissa


Lähdettyämme Bermudalta olimme yrittäneet pyytää tonnikalaa Golfvirrasta, mutta turhaan. Matkalla St. Pierren saarelta Newfoundlandiin menimme pari kertaa piihin Grand Banksin matalikolla pohjakalastaaksemme turskaa, josta alue oli aikoinaan tunnettu, tosin ruijanpallas tai koljakin olisivat kelvanneet. Mutta kun merestä nousi samanlaisia simppumaisia kaloja yksi toisensa jälkeen, löimme niin sanotusti hanskat tiskiin. 


Jatkoimme kalastusta seuraavaksi vasta lähempänä Grönlantia, mutta parin päivän yrittämisen jälkeen ainoaksi saaliiksi jäi myrskylintu, joka oli saanut siiman siipensä ympäri. Kelattuamme linnun veneeseen ja päästettyämme sen irti, päätimme lopettaa kalastamisen toistaiseksi.


Odottamatonta matkaseuraaNoin 85 mailia Grönlannin eteläisen kärjen (Kap Farvel) jäävuorirajasta jouduimme lähemmäs sadan luotsivalaan (Pilot Whale) joukkoon. Tietämättä mitään valaiden käyttäytymisestä pohdimme, olimmeko mahdollisesti osuneet niiden reitille vai ovatko luotsivalaat aivan erityisen sosiaalisia eläimiä, sillä ne viipyivät Sareman seurassa useita tunteja. Jossain vaiheessa yksi veneen kyljellä sukeltelevista valaista teki ilmeisen virhearvion, ja hetken kuluttua keulasta kuului PONG! - olimme törmänneet valaaseen tai oikeammin, valas oli törmännyt meihin. Kaikesta päätellen valas selvisi yhteentörmäyksestä pelkällä säikähdyksellä.


Sareman ja valaiden tiet erkanivat vasta, kun tuuli kääntyi niin, että saatoimme edetä kohti itää ja Islantia. Valaat jatkoivat matkaansa pohjoiseen, ja hyvä niin - mitä kauemmas Färsaarista, sen parempi!!! 


No comments:

Post a Comment